Rega Ear 2 – Musikalske muskler

Rega Ear 2 – Musikalske muskler


Pris: 1995 kr.
Produktet udlånt af: Lånt af ven

Disclaimer: Denne Rega Ear 2 er en hovedtelefonsforstærker, som jeg har fået lov at låne af en bekendt. Anmeldelsen vil indeholde mine ærlige holdninger om produktet, både gode og dårlige holdninger bliver delt. Den skal derfor efter endt testperiode leveres tilbage.

I dag har jeg fået noget rigtig spændende ind ad døren, og er en produkttype, som ikke er blevet testet særlig meget på Headfoner endnu. Det er en dedikeret hovedtelefonsforstærker fra Rega. Rega er meget kendt af hi-fi-entusiaster, hvor de bl.a. producerer pladespiller og forstærkere. Nu har jeg deres dedikerede hovedtelefonsforstærker på testbænken, og det skal nok blive en spændende omgang.

“The Ear utilises the highest quality components and our engineers’ experience, to achieve the best sonic performance.”

Designet der passer til resten af familien

Er man bare en smule bekendt med Rega, så ved man, at deres produkter sagtens kan stå sammen i et Hi-Fi rack, for de minder alle om hinanden. Der er den blanke sorte front, hvor man finder to knapper, en volumen-knap og 6.3mm output. Her efterfulgt af et kabinet i sort matteret aluminium, som har rundet kanter. På bagsiden er her igen at finde den sorte aluminium, hvor der er et sæt RCA input, og et sæt RCA Link, hvor til sidst finder man 24V AC indgangen.

Det er uden tvivl en forstærker i fornuftig kvalitet, som kan pynte et hvert skrivebord. Ser vi på fronten af forstærkeren, er her volumen knappen, der er lidt besynderlig at bruge. Jeg fornemmer en vis modstand når jeg drejer på den, hvorfor det kan være besværligt at ramme helt eksakte lydvolumen man ønsker. Nu skal det lige siges, at jeg sidder med 250ohms hovedtelefoner, og skal ikke engang op på kl. 9 før der er nok power. Havde jeg derimod siddet med 600 ohms hovedtelefoner, så ville problematikken ikke være nær så stor. Her er snakke om en bagatel, men hvis man sidder med et sæt 32ohms hovedtelefoner, så kan det være svært at finde den rette volumen hurtigt.

Selve knapperne på fronten stikker ca. en halv centimeter ud af kabinettet, hvilket jeg synes er helt okay. Man skal ikke fumle med små knapper, som skal trykkes halvt ind i kabinettet før de reagerer. Her skal knapperne blot trykkes ind så de flugter med kabinettet, og på den måde aktiverer. Når power knappen aktiveres så tændes REGA-logoet i venstre hjørne, så man er sikker på, at forstærkeren er tændt med strøm i. Udover power knappen, så er den også udstyret med en mute knap, hvilket jeg synes, er en rigtig fin feature. På den måde kan man hurtigt mute lyden, hvis kæresten snakker til en, og stadig holde liv i forstærkeren.

Selve designet er jeg personligt ret tilfreds med, da den har et anonymt udtryk, og kan derfor passe til alverdens setups og skriveborde. Det er også en fin størrelse, som ikke kræver specielt meget plads på skrivebordet, men er dog stadig større end min daglige Objective 2 kombi.
Så lige bortset fra de små ’mener’ ved volumen knappen, så er det et meget pænt resultat Rega er endt ud med.

Specifikationer

Color – Black

Maximum output level – 25 load 775mW, 32 load 685mW, 50 load 530mW, 100 load 320mW, 600 load 60mW

Frequency response 12Hz to 37kHz

Dimensions – W 178mm x D 155mm x H 45mm

Maximum Power requirements – 24VAC at 225mA (685mW 32)

Input impedance – 20K, Gain 28dB

Der bliver lyttet

Rega’s lyd er ikke noget jeg har stillet bekendtskab til før, hvorfor det er rigtig interessant at prøve noget nyt. I den forbindelse har jeg taget brug af nogle af de hovedtelefoner, som jeg har brugt mest det sidste stykke tid. Her kan nævnes Sennheiser HD 800S, hvor jeg har haft HDVD800 til rådighed, der formår at tilføre utroligt med kræfter til HD 800s. Om Rega Ear 2 formår det samme skal nok blive spændende.

Testudstyr

Afspiller: PC m. FLAC via Foobar2000

Hovedtelefoner: Beyerdynamic T70, Sennheiser HD 800S

DAC: ODAC, Sennheiser HDVD800

Sammenlignings forstærker: Objective 2 Amp, Sennheiser HDVD800

Den første hovedtelefon jeg benyttede var mine Beyerdynamic T70, der er hovedtelefoner jeg bruger meget i hverdagen. Det første lytte indtryk var ganske fornuftigt, og klædte mine hovedtelefoner ganske fint. Rega Ear 2 er lidt varmere i lyden end min daglige forstærkere, som er en Objective 2, der er neutralt lydende. Den lidt varmere tuning giver lidt mere kræft i den nedre frekvens, hvor i øverste frekvens får den en rundere slutning.

Som nævnt før, så er der mere kræft i nedre frekvensområde, hvorfor der også bliver tilført lidt mere bas. Beyerdynamic T70 er en meget lys hovedtelefon, hvorfor den øgede mængde bas gør dem noget mere behagelig, hvis man er diskant forskrækket. Der er ikke mere punch i bassen, men derimod mere tyngde. Den er mere til stede i lydbilledet, hvilket giver en mere musikalsk oplevelse.  Med min Objective 2 forekommer bassen mig mere klinisk og kommer kun frem når der er behov.
Tager jeg Sennheiser HD 800S i brug, så er den varmere lyd stadig aktuel, og viser sig også i bas-frekvensen. Her bliver der også tilført mere tyngde, end punch. Det er klart at Sennheiser HDVD800 er at foretrække, da bassen her bliver fremført med noget mindre tyngde, men med et solidt let punch i stedet.

Mellemtonen er også præget af den varmere lyd, men alt efter hvad man kan lide, så gør Rega Ear 2’eren mine Beyerdynamic T70 mere behagelig at lytte til. Der kommer mere ro over vokaler, hvor her kan nævnes Agnes Obel: Philharmonics med Brother Sparrows. Vokalen folder sig mere ud i den nedre del af mellemtonen, og får igen en musikalsk fremtoning. Derimod synes jeg, at der mangler lidt luft, hvor mine hovedtelefoner mister lidt af sin lækre separering af instrumenter. Det vigtigste af alt er, at Rega Ear 2 får leveret en mellemtone, som harmonere skønt med bassen. Det er uden tvivl her forstærkeren gør sig bedst.

Det var først efter et par timer jeg bemærkede det, da jeg først lige skulle lære forstærkeren at kende, men der er støj i baggrunden. Man bemærker det kun, hvis det er et meget stille nummer man har at gøre med. Hører man et nummer, hvor hele koncertsalen er i gang, så bemærker man intet, men er det derimod kun en lille triangel der kan høres, så vil man kunne bemærke den meget lille mængde støj i baggrunden. Stopper man musikken helt, så kan den også høres, men vi snakker tilfælde, hvor der er enten absolut eller meget stille i nummeret. Så det er en mindre bagatel, hvis man altså ikke hører musik kun med en lille triangel eller stopper musikken helt.

Bevæger vi os helt op i frekvensområdet, så lider mine Beyerdynamic T70 en smule. Det er helt bestemt oppe i diskanten området, hvor jeg synes mine hovedtelefoner gør sig allerbedst. Med Rega Ear 2 forsvinder nogle af de finpudsede spidse kanter, og har derimod fået noget af runding. Man kan så nævne, at de er blevet lettere at lytte til, da diskanten ikke længere angriber ørerne lige så kraftigt. Det samme gælder for Sennheiser HD 800S, der allerede på forhånd har fået et godt nøk ned i diskantområder fra dens forgænger, HD 800. Diskanten er blevet lidt mere afrundet end med HDVD800, der fik diskanten til at skyde til højt til vejrs, men stadig bibeholde en afdæmpet fremtoning.

Konklusion af Rega Ear 2

At have fået lov til at låne Rega Ear 2 har været en sand fornøjelse. Den har formået at vise mig, hvad mine Beyerdynamic T70 også kan. For med Rega Ear 2 forstærkeren får de en mere afrundet diskant, og bliver derfor mere behagelig at lytte til. Det samme gælder for mellemtonen og bas, som får et mere musikalsk udtryk. Der er mere tyngde i bassen, og mellemtonen fremstår mere rolig, som hænger fint sammen med bassen. Det er selvfølgeligt en præferencesag om man er til Beyerdynamic T70’s lyse signatur. For er man til det lyse, så kan Rega Ear 2 godt fjerne noget af den glæde, på bekostning af at de bliver mere behagelige at lytte til. Den gør det helt sikkert godt, men mine præferencer er andetsteds, hvor det gerne må blive lækkert lyst. Der er også den lille mængde baggrundsstøj og den smule modstand på volumenknappen, men det må anses som værende bagateller. For jeg synes, at Rega har gjort et meget fint stykke arbejde med deres Ear 2. Den lille smule varme der bliver tilført vil helt sikkert kunne glæde mange musikelskere.


Rega Ear 2

Rega Ear 2
6.7

Bas

7.0 /10

Mellemtone

7.0 /10

Diskant

6.0 /10

Soundstage

6.0 /10

Pris/ydelse

7.5 /10

Plusser

  • Tilfører fin tyngde til bassen
  • Musikalsk fremførelse af mellemtone
  • Soundstage bliver en smule mere snæver

Minusser

  • Diskanten får lidt for meget varme
  • Soundstage lider en smule pga. den varme fremtoning

Skriv en kommentar