MEZE 12 Classics

MEZE 12 Classics

Produktet udlånt af: MEZE Audio
Pris: 589 kr. 

Disclaimer: Da jeg efterhåndende har anmeldt det meste fra MEZE Audio, har de nu valgt, at sende mig deres MEZE 12 Classics. Det er en hovedtelefon, som jeg får lov til at beholde efter, at have skrevet anmeldelsen.

Det er nu det tredje par hovedtelefoner, som jeg har fået hjem fra MEZE Audio, hvor det denne gang igen er en af deres in-ear modeller. Førhen har jeg haft testet deres MEZE 99 Classics og deres MEZE 11 Neo, som begge gav pragtfuld lyd for pengene. Efterhånden er jeg blevet gladere for deres produkter, for de vokser stille og roligt i lyden des længere tid du benytter dem.

Denne gang er det deres MEZE 12 Classics, som jeg har fået hjem på testbænken, og dem har jeg set frem til. Den ligner til forveksling 11 Neo, men kigger man nærmere på huset, så vil man kunne se, at der er brugt træ. Den er desuden også en smule dyre, hvilket gør det interessant at høre, om der er nogle forbedringer i forhold til den ældre model.

Noget af det første jeg gik i krig med var, at gennemgå 11 Neo og 12 Classics på MEZE Audio’s egen hjemmeside. De to modeller ligner nemlig hinanden ufatteligt meget. Kigger man på deres hjemmeside, så er i sær deres specifikationer og frekvenskurve ret så interessant at se på.

Tager man først fat i deres frekvenskurve, så kan vi se følgende kurver:

Meze 12 Classics

Meze 11 Neo

Som man kan se på de ovenstående frekvenskurver, så ser de ens ud, hvilket de også er. Ser man derimod nærmere på specifikationerne, så er der en lille ændring mellem de to.

Specifikationer

Meze 12 Classics

 • Frequency response: 16Hz – 24KHz
 • Impedance: 16Ohm
 • Sensitivity: 101dB (+/- 3db)
 • Total harmonic distortion: < 0.5%
 • Noise attenuation: up to 26dB
 • Titanium coated 8mm mylar driver
 • Copper-clad aluminum voice coil
 • 3.5mm gold-plated jack plug
 • 7N OFC cable, lenght: 1.2m

Meze 11 Neo

 • Frequency response: 16Hz – 24KHz
 • Impedance: 16Ohm
 • Sensitivity: 101dB (+/- 3db)
 • Total harmonic distortion: < 0.5%
 • Noise attenuation: up to 26dB
 • Titanium coated 8mm mylar driver
 • 3.5mm gold-plated jack plug
 • 7N OFC cable, lenght: 1.2m

Den eneste forskel er, at 12 Classics har ’Copper-clad aluminum voice coil’. Så det er små ændringer der er lavet i forhold til den billigere model 11 Neo. Det bliver derfor interessant at høre, om der er forskel på de to hovedtelefoner.

Aluminium og træ, bliver det bedre?

Selvom 11 Neo og 12 Classics ligner hinanden til forveksling, så vil jeg alligevel tage mig tiden til, at skrive om materialer. For efter at have testet en del produkter efterhånden, er min kræsenhed er begyndt at vokse.

Ser man udelukkende på kvaliteten af materialerne, så er de ganske hæderlige. MEZE Audio har i hvert fald ikke sprunget over hvor gærdet er lavest, men derimod fået lavet et produkt, som sagtens kan holde til hverdagens strabadser. Det lille 3.5mm jackstik er lavet i aluminium, hvor det samme gælder for y-splitten. Hvad angår in-ear huset, så er dette også lavet i aluminium, men hvor 11 Neo var fuldt i aluminium, er 12 Classics kun delvist i aluminium. Her er der nemlig også blevet brugt træ, der er med til, at give dem et noget mere eksklusivt udtryk.

Jeg selv cykler og kører i bus en del, hvorfor kablet i min optik spiller en stor rolle. For nok er kablet af god kvalitet, men det er alt for stift. Da det er en hovedtelefon til brug på farten, så måtte det meget gerne ikke kunne bemærkes under brug. 11 Neo og 12 Classics kabel bemærkes i høj stil, i sær hvis man har den under trøjen, både pga. stivheden, men samtidigt også tykkelsen. Det er utroligt ærgerligt for produktet, da alle de andre materialer og detaljer udstråler minimalistisk design, hvor det store kabel går ind at ødelægger det en smule.

Så det er gode materialer der er brugt, kablet kunne der bare godt skrues lidt ned for, så man fik et kabel der var lidt tyndere og ikke nær så stift.

Better or worse?

Ved første lyt med MEZE 12 Classics i ørene, så minder den relativt meget om 11 Neo. De to har nu også ret så ens specifikationer, men ved nærmere lytning, så formår 12 Classics at skille sig ud. For nok ligner de hinanden til forveksling, men der bliver brugt træ i stedet, hvilket giver den dynamiske enhed en lidt anden lyd. I forhold til den øgede pris, så kan de ekstra mønter de koster godt høres, og forklaring følger.

Testudstyr

Afspiller: Aune M2 med FLAC-filer

Forstærker: Aune B1

DAC: Aune M2

Sammenlignings hovedtelefoner: Meze 11 Neo og Meze 99 Classics

Ligesom resten af MEZE Audio’s lineup, så deler de alle deres MEZE signatur, der kort kan beskrives som detaljeret og musikalsk. Det samme gør sig gældende ved 12 Classics, der bare gør det lidt bedre end 11 Neo. Om det er det nydelige hus i træ, eller deres ’copper-clad aluminum voice coil’ skal jeg ikke kunne sige, men de gør det bedre.

I det øverste segment, diskanten, så hører jeg ikke nær så stor forskel, for de minder meget om hinanden. Det er stadig den samme gode diskant, som har den her afdæmpet tilgang til musikken. Hvilket så betyder, at her heller ikke er nogle skarpe toner, men er derimod dejligt behagelig. Den kommer ikke nær så højt op, som mine præferencer ellers ønsker, for den slutter lidt tidligt. Derimod harmonerer den fint med mellemtonen, hvilket den gør ganske hæderligt.

Hvad der tiltaler mig mest ved MEZE Audio’s produkter er deres mellemtone. De gør bare et eller andet, som får dem til at lyde så behagelige, at man, næsten uanset hvad, kommer til at lide dem. Den er placeret lidt længere fremme i lydbilledet, og byder på smuk musik. De største ændringer i forhold til 11 Neo er i mellemtonen, hvor 12 Classic har fået et nøk op. Det første der kan nævnes er, hvordan hele lydbilledet har fået en varmere lyd, ikke meget, men kan bemærkes. Dernæst er der den bedre separering, som kommer til sin fulde ret med et musiknummer med mange instrumenter. Det gør også, at lydbilledet bliver mere detaljeret at lytte til, da man bedre kan afkode diverse toner. Øverst i mellemtonen vil man kunne bemærke, at der er kommet ekstra luft, som gør 12 Classic dejlig behagelig at lytte til.

Hvad angår bas, så kan man også høre en forbedring i forhold til 11 Neo. Den smule varme, som der er blevet tilføjet giver bassen lidt mere ’ufh’. Man får altså en lidt mere musikalsk oplevelse med den musik man har smidt på sin afspiller. Det brummer lidt mere i øregangen, men stadig med god kontrol. Man får ikke følelsen af, at det flyder over, men bevæger sig lige så pænt, som resten af lydbilledet gør.

Konklusion

Jeg synes, at 12 Classics gør det ganske fornuftigt, og endda bedre end den billigere 11 Neo, hvilket den også burde. De deler mange af de samme kvaliteter i form af god sammenhæng i lydbilledet og fin mængde detaljer. Der er bare noget mere luft i 12 Classics, som jeg ikke hører på samme måde i 11 Neo. Der er også lidt mere varme i lydbilledet, hvilket gør godt for bassen, som får en smule mere ’ufh’ til sig. Så om man skulle betale det ekstra for et sæt 12 Classics, så bærer det i bund og grund præg af ens pengepung. De gør det begge godt, men de ekstra penge de koster kan godt betale sig, for personligt synes jeg, at de lyder bedre en 11 Neo.


7.1

Bas

7.0 /10

Mellemtone

7.5 /10

Diskant

6.0 /10

Soundstage

6.5 /10

Pris/ydelse

8.5 /10

Plusser

 • Fornuftig seperaring i mellemtonen
 • Godt 'ufh' i bassen
 • Meget lyd for få penge

Minusser

 • Kablet er en smule for stift til transportabelt brug
 • Diskanten måtte gerne fylde lidt mere i lydbilledet

Skriv en kommentar