Impedans

Impedans


Det her er et begreb, som du vil se på størstedelen af alle højtalere, men er også et ganske normalt begreb indenfor hovedtelefoner. Hvad det basalt fortæller os er, hvorvidt vi har brug for en forstærker eller ej, til at brødføde vores hovedtelefoner. Det er nemlig sådan, at jo højere impedans, jo hårdere bliver det for ens afspiller.

Impedans

Impedansen bliver målt i Ohm(Ω), og kan som regel altid læses på æsken, som ens hovedtelefon ankom i. Derfor er der nogle små huskeregler, hvis man skal shoppe hovedtelefoner.

Afspilning uden forstærkning

  • 0 – 50 Ohm

Afspilning uden forstærkning, men vil have godt af det

  • 50 – 100 Ohm

Afspilning der kræver forstærkning

  • 100 – 600 Ohm

High-end hovedtelefoner bliver som regel lavet med et højt antal Ohm(Ω), hvilket giver en renere lyd. Det er nemlig således, at den elektricitet vi får sendt ind igennem vores hovedtelefoner har, hvad man kalder en vibrationsfrekvens. Denne vibrationsfrekvens vil man kunne høre, som støj i baggrunden. Ved højere Ohm(Ω), jo mindre støj i baggrunden får man. For når der bliver lavet høj-impedans hovedtelefoner, så bliver der viklet endnu mere tråd rundt om svingspolen, som er med til, at give denne støjfri baggrund.

Hvis vi lige hurtigt kommer ind på forstærkere, så produceres der både lav- og høj-impedans forstærkere. Det vil altså siges, at har man et sæt lav-impedans hovedtelefoner (0 – 100), så er det bedst af supplere med en lav-impedans forstærker. Er det en høj-impedans hovedtelefon (100 – 600), så er det selvfølgeligt en høj-impedans forstærker der skal bruges. Det skader ikke, hvis man bytter om på forstærkningen, men det kræver lidt mere opmærksomhed, hvis man bruger lav-impedans hovedtelefoner, på en høj-impedans forstærker. Man skal nemlig ikke skrue lige så højt op. Så man skal lige sørge for, at den er skruet helt ned, når man sætter dem til. Er den skruet for højt op, ved et tilfælde, så ender du med at skade dine hovedtelefoner.

Det her skal kun ses, som en guideline. Man kan nemlig sagtens vinde noget ved, at smide forstærkning på ens 50 Ohms hovedtelefoner. Hvad vi bruger Ohm til i denne sammenhæng er, hvorvidt de kan spille højt eller ej, hvis man ønsker det direkte ud af ens afspiller, eller forstærker.

Redigeret den: 16/06/2016

Skriv en kommentar