MQA? – Hvad er nu dette?

MQA? – Hvad er nu dette?


Hvad er MQA og hvor kommer det fra?

Bag MQA finder vi Meridian Audio, der med en række eksperter har udviklet dette codec. Det er en ny måde at komprimere den originale indspilning uden tab af data. Meridian kalder det for en MQA-proces. Musik-filer som FLAC og ALAC (Apples Lossless) er oftest en fil komprimeret typisk fra CD-kvalitet (44.1kHz/16bit) og op. Der findes bedre kvaliteter end CD-kvalitet, men er ikke tilgængelig som streaming endnu. Med Master Quality Authenticated vil det nu være muligt.

MQA har potentialet til at blive det kommende format for streaming. For hvor man før kunne streame i CD-kvalitet fra f.eks. TIDAL, så vil man med MQA kunne streame i endnu højere kvalitet. Det er med Master Quality Authenticated muligt, at pakke en lossless 24-bit/192kHz-fil til samme størrelse som CD-kvalitet 16bit/44,1kHz-fil. For at streame CD-kvalitet kræver det en hastighed på 1-1.5mbps per kanal, hvor højere kvalitet kræver noget mere. Med Master Quality Authenticated får man samme gode lossless kvalitet, men på størrelse af CD-kvalitet.

MQA står for Master Quality Authenticated, og som skrevet tidligere er det Meridian Audio der står bag. Blandt HiFi-folket er de kendt som værende en af ’The big boys’, og har også et par spændende produkter på markedet. Her kan nævnes Explorer2 og Prime Headphone Amplifier, der begge har en MQA dekoder.

Hvor får jeg MQA og hvordan bruger jeg det?

Det fantastiske ved MQA er, at det ikke er et nyt filformat, men kan stadig lagres i FLAC og ALAC, da det er processen og dekodningen der er til forskel. Der er ikke nogle begrænsninger, i form af udstyr, for afspilning af selve filen, men kvaliteten af filen afhænger af andre led i kæden, såsom en DAC med dekoder. For at kunne få MQA-kvalitet så kræver det en dekoder. Den dekoder kan være enten integreret i ens DAC eller være software baseret. Derimod kan du sagtens afspille filen, hvis man ikke har den rette dekoder. Filen vil dog ikke kunne afspilles i fulde kvalitet, men derimod degraderes til CD-kvalitet, da filen ikke bliver udpakket til sit fulde. Fra MQA’s egen hjemmeside påstår de dog, at hvis der ikke er en Master Quality Authenticated dekoder iblandt, så skulle kvaliteten stadig være højere end CD-kvalitet.

Der er altså to faktorer der spiller ind, selve filen og dekoderen. Man kan på nedenstående billede se et skema over MQA-processen – fra ’Original master recording’ til ’Decoded by hardware, software player og app’.

TIDAL Masters

En af mulighederne for at afspille lossless filer er bl.a. TIDAL, der for nyligt er kommet med TIDAL Masters. De har indgået et samarbejde med MQA for, at kunne give brugeren ’master-quality’ indspilninger. Så hvilket abonnement skal du have hos TIDAL for, at kunne benytte dig af Master Quality Authenticated? TIDAL har gjort det simpelt, og hvis man allerede benytter deres TIDAL HiFi abonnement, så har man automatisk også MQA frit tilgængeligt.

Fordelen ved brug af TIDAL er, at man ikke nødvendigvis behøver en hardware-dekoder i sit setup. Som skrevet tidligere kan MQA dekodes af enten en DAC eller ved hjælp af software. TIDAL har integreret denne dekoder i deres desktop version, hvorfor man stadig kan nyde godt af den kvalitet MQA byder på. Ved brug af en software dekoder, såsom desktop versionen, kan man få en kvalitet op til 24bit/96kHz, hvorimod at man med en hardwarebaseret dekoder får en kvalitet op til 24bit/192kHz. På stående fod er det kun TIDAL’s desktop version, som kan tilbyde Master Quality Authenticated, men skulle komme til mobile enheder senere hen.

Bob Stuart forklarer processen af ”Musik Origami” brugt af MQA.

Det er uden tvivl et spændende tiltag fra Meridian Audio, men endnu mere spændende er, om det faktisk er hørbart.
Jeg selv skal i gang med at teste for, at se om jeg kan høre nogen forskel, hvorfor jeg nok skal komme med en opdatering senere hen.

 

Skriv en kommentar