Hvad er en hovedtelefonforstærker?

Hvad er en hovedtelefonforstærker?


De fleste har nok hørt om en traditionel forstærker, som er en del af et højtaler system i stuen. Forstærkerens opgave er, at forstærke det analoge signal der kommer fra din afspiller. Det signal sendes videre til ens højtalere, så der kan komme nok volumen. Hvad angår forstærker til højtalere, så er deres output opgivet i watt til hver kanal. Det er ikke noget, som er relevant i forhold til forstærkere til hovedtelefoner, hvor der ingen wattopgivelse er.

En dedikeret hovedtelefonforstærker lyder entusiastisk, men det er det faktisk ikke, da man kommer omkring en dedikeret hovedtelefonforstærker langt oftere, end man regner med. Ligesom der er en DAC i ens fjernsyn, telefon, osv., så findes der også en hovedtelefonforstærker i de selv samme apparater. Efter det digitale signal er blevet konverteret til analogt, skal det forstærkes, da DAC ‘en ikke kan give nok volumen til ens hovedtelefoner.

Bevæger man sig væk fra de integrerede hovedtelefonforstærkere, så er der også de eksterne modeller. De kommer i mange forskellige varianter, der hver har sit formål. Der er den transportable hovedtelefonforstærker, som ofte er på størrelse med en iPod Classic, der er lige til at tage med i lommen. Dernæst har vi den større model, der er beregnet til et stationært formål.

Det er ikke kun størrelsen der kan være forskellen mellem hovedtelefonforstærkere. Der findes forskellige teknologier, der hver især kan bidrage med noget unikt, hvor det kun er forbrugeren selv der kan tage beslutningen, om det er pengene værd. En af de mest brugte teknologier der bliver brugt er, hvor man bruger transistorer som det aktive element. Den slags forstærkere går under navnet transistor-forstærker eller solid-state-forstærker. Dernæst har vi rør-forstærkeren, hvor man i stedet for transistorer bruger rør, som det aktive element. Rør-forstærkere skulle give en unik rør-lyd, hvilket er grunden til, at mange bruger dem i stedet for en solid-state-forstærker. Der findes også en anden teknologi, som går under navnet push-pull. Teknologien bruges således, at man enten har to rør eller to transistorer i en symmetrisk kobling, der drives i modtakt. På den måde bliver der skiftet mellem rør eller transistorer til, at levere strøm til belastningen. Her får man en højere udgangseffekt, men kravet til rørene eller transistorernes effektegenskab er kun moderate. Det er selvfølgeligt helt op til en selv, hvad man synes lyder bedst, med ens egne hovedtelefoner.

Man behøver ikke være bundet til et utal af apparater, da man sagtens kan få, én forstærker, der også har en DAC integreret. De går under navnet DAC/AMP, som er en betegnelse for, at det både er en DAC, men også en hovedtelefonforstærker. Her findes der versioner, hvor man kan vælge, at benytte sig kun af den ene funktion, hvis det f.eks. kun er forstærker delen der interesserer en.

Solid-rør-forstærker

Skriv en kommentar