Frekvenskurver

Frekvenskurver


En frekvenskurve er noget man bruger til flere ting, end kun hovedtelefoner. Går du til ørelægen, kan du få målt din hørelse, hvor du vil få opgivet nogle forskellige tal, heriblandt Hz og kHz. Det beskriver, hvor lavt og hvor højt ens øre kan høre. Her vil det gennemsnitlige øre høre fra 20Hz til 20kHz. Der er tilfælde, hvor nogle kan høre mere, eller mindre.   En frekvenskurve i sin simple essens, er en kurve over en række frekvenser fra lav til høj, og et lydtryk der er vist i decibel (dB). På billedet nedenfor ses en frekvenskurve, hvor lodret kan man se dB (lydtryk) og horisontalt, vil man kunne se frekvensen.

Frekvenskure

Kigger vi så på en frekvenskurve fra en hovedtelefon, så kan den deles op i tre kategorier. Den første kategori er bassen, som er den der går fra 20Hz til 500Hz. Herefter kommer vi til mellemtonen, der starter hvor bassen slutter, 500Hz til 5kHz. Så kommer vi til sidste kategori, diskanten, som starter ved 5kHz og slutter ved 20kHz. Går man lidt dybere ind i dem, så kan man dele dem op i underkategorier, hvor man bl.a. kan kigge på midt-bas og øvre-mellemtone.

frekvenskurver

Frekvenskurver er et af de svære emner at beskrive. En frekvenskurve jeg kan lide, kan lyde helt anderledes i en andens øre, hvorfor det derfor er svært, at forklare yderligere. Vælger man, at nærstudere en frekvenskurve til en ny hovedtelefon, vil man i de fleste tilfælde, ikke kunne forbinde kurven og hovedtelefonen ordentligt sammen. Hvad man har læst sig til ud fra frekvenskurven kan lyde helt anderledes, når man først får hovedtelefonen på hovedet. Derfor anbefales det altid, at høre hovedtelefonen fremfor at læse en frekvenskurve.

Ønsker man en mere detaljeret beskrivelse, vil jeg henvise jer til Innerfidelity. De har lavet et godt stykke arbejde om, hvordan det hele fungerer.

Headphone Measurements Explained – Frequency Response Part One

Redigeret den: 04/07/2016

Skriv en kommentar