Hvad er en DAC?

Hvad er en DAC?


En DAC er en meget normal ”dims”, som man har brug for, hvis man hører musik fra et digitalt medie. Jeg kalder det en DAC, men den har mange forskellige betegnelser, hvor her er nogle af dem:

  • Digital til Analog konverter
  • D/A-konverter
  • DAC
  • D/A

DAC’en findes i de fleste digitale enheder i dag, men kender man ikke til dem, så er de ikke noget der tænkes yderligere over. De findes i din telefon, computer, fjernsyn og sågar din MP3 afspiller. Som regel er en DAC integreret i diverse afspillere og/eller forstærker. Tager man, at kigger lidt nærmere på det mere seriøse marked, så forhandles de også som eksterne. Der er fordele og ulemper ved både den interne, men også eksterne DAC. For tager man, at kigger på den interne, så får du den allerede på forhånd integreret i ens afspiller, hvorfor man ikke behøver at tænke yderligere på det. En ekstern DAC kræver endnu et apparat i kæden, hvorfor man skal bruge mere plads. En af ulemperne når den er integreret er, at man er begrænset til den pågældende DAC’s kvalitet. Er den ekstern har man derimod den fordel, at man kan skifte til en bedre DAC, hvis resten af ens hoved-fi kæde tillader det.

En DAC’s funktion er, at konvertere et digitalt signal over til et analogt signal. Ens hovedtelefoner har nemlig brug for et analogt signal, ligesom højtalere også har. Et digitalt medie er bl.a. musik der er lagret på ens computer, telefon og CD, hvor et analogt medie bl.a. er bånd og LP’er. Et digitalt signal er ofte i binær kode, som er 0 og 1-taller. Når signalet så skal ud igennem ens hovedtelefoner, skal det først konverteres til det analoge signal. Dette gøres ved hjælp af DAC’en, der tager alle 0’er og 1’er og konverterer det om, til et analogt signal på bedst mulige måde. En DAC er en chip, hvor der findes mange forskellige DAC-chips, hvorfor kvaliteten af konverteringen kan variere fra chip til chip. Det hele slutter ikke ved DAC’en, for signalet skal også forstærkes, så man kan få den rette mængde volumen i ens hovedtelefoner. Her kommer forstærkeren ind i billedet, hvor der henvises til ”Hovedtelefonsforstærker”.

DAC

Skriv en kommentar