Åbne og lukkede hovedtelefoner

Åbne og lukkede hovedtelefoner


I har måske allerede stillet bekendtskab med disse begreber, men måske aldrig helt forstået det. For når vi snakker om hovedtelefoner, i sær full-size hovedtelefoner, så bliver de ofte delt op i to hovedkategorier – Åbne og Lukkede. Egentligt siger kategorierne lidt sig selv, hvis man altså har haft dem i hænderne. For har man at gøre med en åben hovedtelefon, vil man kunne se, hvordan bagsiden af koppen, rent faktisk er åben. Man vil kunne se direkte ind til bagsiden af enheden: Derfor Åben hovedtelefon. En lukket hovedtelefon er det stik modsatte. Her vil man kunne se, at koppens bagside er lukket: Derfor Lukket hovedtelefon.

Der er både ulemper og fordele ved åbne og lukkede hovedtelefoner. Det vil jeg komme ind på i kommende afsnit.

Åbne hovedtelefonerIMG_7925

Fordele

Noget af det man først vil kunne bemærke ved et sæt åbne hovedtelefoner er, hvor åbent de faktisk lyder. Her taler vi ikke om lyden udefra, men hvor langt væk fra ens ører, de små enheder egentligt lyder. Man får fornemmelsen af, at man sidder i en koncertsal, for lyden kan være bred, meget bred, men vi sidder jo blot med et sæt hovedtelefoner på hovedet. Her kan man også opleve en mere åben lyd, en bedre separering af instrumenter og vokal.

Ulemper

Når vi så kommer til ulemperne, så er en af de mest gængse, at vi sidder med denne åbne kop. For den åbne kop hindrer ikke lyden i at komme ind eller ud af koppen. Al lyd vil derfor sive direkte ud af koppen, men vil også komme ind. Derfor vil det ikke være det foretrukne valg, at benytte åbne hovedtelefoner til udendørsbrug, da udefrakommende lyd, vil kunne ødelægge lydbilledet. Så kan den åbne konstruktion også, have en effekt på bassen. Man kan stadig få rigeligt med bas, men man vil kunne savne det samme punch, som man vil kunne få ud af en lukket kop.

Lukkede hovedtelefonerIMG_7929

Fordele

Så er vi kommet til den lukkede hovedtelefon, som selvfølgeligt, også har sine fordele. En af de mest væsentlige fordele er, at vi har at gøre med en lukket kop. Det vil altså sige, at man undgår denne udefrakommende lyd, som siver ind i koppen. Ligeledes kommer man heller ikke til, at forstyrre omverdenen med alt sin skønne musik, selvom det jo er tiltagende. Man vil ofte også kunne få en lidt mere slagkraftig bas. En lidt mere buldrende bas, som kan ryste og massere ens hoved, fremfor spidde den.

Ulemper

Der er selvfølgeligt også ulemper ved den lukkede hovedtelefoner. Vi har jo netop en lukket kop, hvorfor luften ikke kan sive ud på samme måde, som den åbne. Dette kan være med til, at forringe lydbilledets brede, soundstage. Den åbne hovedtelefon har intet der forhindrer luften i at sive ud, hvor den lukkede hovedtelefon har to i sider, der skal tages hensyn til. Desuden kan det også ske, at de højere frekvenser vil bløde en smule, hvorfor man får et lidt mere afdæmpet øvre-frekvensområde.

Nu har jeg snakket om fordele og ulemper for de to forskellige kategorier, men dette er kun vejledende ord. For når det kommer til hovedtelefoner, så kan både åbne og lukkede overraske. Du kan få åbne hovedtelefoner, som lyder som en lukket bog, samt en lukket hovedtelefon, som kan sprede sine vinger. Dette skal derfor kun tages med kysmund, da virkeligheden kan være den stik modsatte.

Redigeret den: 16/06/2016

Skriv en kommentar